ГОЛЕМИЯТ СРАМ на един мой приятел

Всичко което не попада в останалите форуми

ГОЛЕМИЯТ СРАМ на един мой приятел

Мнениеот Evgeni » 31 Авг 2015, 10:57

Приятелят ми се казва Мирослав.С него се познаваме още от малки.Проблемът при него е ,че ВИНАГИ се срамува, страхува се да говори с хората, страхува се да чуе тяхното мнение за него, страхува се от това да бъде отборен играч, винаги няма позиция, страхува се да излезе навън, по цял ден седи вкъщи и тъпей.Срамува се от това как изглежда.Казва че много иска да е мускулест и оформен, защото мисли че тогава ще придобие самочувствие и ще си реши проблема, но никога не започва.Страхува се от това да започне и казва ,,Оф, нищо няма да се получи ,няма да добия смелост да го направя ,страхувам се да не се ударя или да ми прилошее докато тренирам, оф винаги съм срамежлив и срамежлив ще си остана''.Понеже той няма смелост да търси решение на своя проблем реших аз да ви пиша ,за да може да дадете вашите съвети.Моля ви много.Не мога да го гледам винаги така срамежлив и винаги изчервен ,когато някой човек го попита нещо.Не знам ,но не ми се вярва да му е вродено.Може този ГОЛЯМ СРАМ да е дошъл вследствие на някакви негови преживявания или случки.Не знам ,но искам много да му помогна.Как може Миро да разруши този срам и да бъде смел, решителен и уверен в себе си.Когато последно го бях срещнал пак беше много колеблив, срамежлив и това според мен винаги ще бъде негова слабост ако не му се помогне по някакъв начин.Казва ,че преди да ходи на работа му се свивал стомаха на топка, много се притеснявал и т.н.Срамува се да ходи до магазина ,казва че има фобия да вижда много хора, и обича когато ходи да пазари да е с майка си или баща си, страхува се да не допусне и най-малка грешка, защото мисли че след това хората ще му се карат и ще му казват че е пълен провал.Ако някой знае някакви методи, с които той може да пребори СВОЯ СРАМ моля го да напише.Само искам да подчертая ,че неговите родители не са срамежливи, напротив те са много взискателни, винаги са възпитавали Миро да бъде такъв.Винаги са били строги към него.Само това исках да ви кажа за родителите му ,да знаете че те не са срамежливи.Аз ще се срещна с Миро ще му дам вашите съвети, за да решим този проблем веднъж завинаги.
Evgeni
Търсещ истината
 
Мнения: 13
Регистриран на: 21 Авг 2015, 14:45

Re: ГОЛЕМИЯТ СРАМ на един мой приятел

Мнениеот Holydream » 03 Сеп 2015, 19:49

Не съм специалист, уча се, но според мен родителите на твоя приятел донякъде имат вина. Със своята строгост и прекомерна взискателност може би те са развили комплекс за малоценност в детето си в усилието да не ги разочарова или да отвърне подобаващо на желанията им... Не зная дали е това, но опредено може би играе роля... Много родители правят огромни грешки и нараняват ненужно децата си, това го забелязах и установих последствията! Тъжно, но е истина... Твоят приятел за начало трябва да се обича такъв, какъвто е и да се опита да се изолира от очакванията на обществото! Ще трябва с много воля и постоянство да се пребори с комплекса си за малоценност. И още - енергията следва мисълта, да внимава какво мисли и ако неволно му се натрапва нещо, което не му харесва съзнателно да го обръща в желана от него насока! Както казва Ивомир Димчев - обръщайте палачинката :) Ами аз я обръщам и пека постоянно сред гъмжилото от оси и установих, че работи :D Пробвайте и вие, ще ви хареса! Вълнуващи опитности и светъл път в живота на всички!
Holydream
Търсещ истината
 
Мнения: 37
Регистриран на: 13 Ное 2013, 02:02

Re: ГОЛЕМИЯТ СРАМ на един мой приятел

Мнениеот Evgeni » 05 Сеп 2015, 20:11

Много благодаря.Позитивната мисъл със сигурност трябва да даде някакъв резултат в живота на приятеля ми.Имам един въпрос- може ли също така и дали ще му помогнат да си повтаря утвърждения от сорта на ,,Не съм срамежлив'',,, Аз съм вече много смел", Уверен съм в себе си", Мисля винаги позитивно", Спокоен съм".Ще му помогнат ли?Как си мислите?
Evgeni
Търсещ истината
 
Мнения: 13
Регистриран на: 21 Авг 2015, 14:45

Re: ГОЛЕМИЯТ СРАМ на един мой приятел

Мнениеот Ирина » 12 Сеп 2015, 01:43

Бих предложила две книги,които могат много да му помогнат:"Подсъзнанието може всичко"на Джон Кехоу и"Излекувай живота си"на Луйз Хей.
Пиша този коментар ,само защото съм изживяла същите неща(като светоусещане)и прекрасно знам, какво е да имаш онази" топка" в корема,мислейки в паника "Какво ли ще стане сега?".Това се отнасяше за всяко елементарно действие в ежедневието.Притеснението ме съпътстваше на всякъде...
Разбирам идеално как се чувства твоят приятел!
И,знаеш ли,според мен това го дължи на родителите си.Поне при мен беше така!Не знам на колко е години,какви са интересите му,как вижда света...Знам,обаче,че може-стига да иска, с любов да наблюдава себе си,да започне да се одобрява и това да бъде само началото на един нов,стойностен, спокоен,ведър живот.
Има и хомеопатично лекарство и капки на д-р Бах и много други варианти. :)
А утвържденията,които споменаваш са също добро начало,но се казват поне 5 мин. 2-3 пъти на ден и винаги са в положителна форма и в сегашно време.На 5-6 дни може да променя с други. Например:Аз одобрявам себе си.Аз съм спокоен.Аз съм защитен винаги при всички обстоятелства.Аз съм успешна личност.С лекота се справям с всичко в своя живот.Вселената(Бог;Ангелите) се грижи/ат/ за мен.Моето подсъзнание е мой партньор в постигането на успеха.Сега си създавам живот,в който се чувствам комфортно. Позволявам си да изпитвам радост във всеки миг и ден от своя живот.
И още в този дух.
Желая ви успешно развитие!
ВСИЧКО Е ВЪЗМОЖНО,АКО ГО ИСКАШ!
Аватар
Ирина
 
Мнения: 1
Регистриран на: 11 Сеп 2015, 23:26
Местоположение: планета Земя

Re: ГОЛЕМИЯТ СРАМ на един мой приятел

Мнениеот Evgeni » 12 Сеп 2015, 17:56

Много ти благодаря Ирина.Чувал съм че ,,Подсъзнанието може всичко" на Джон Кехоу е невероятна книга.Благодаря ти от сърце.Това със сигурност ще помогне на приятеля ми. :) :) :)
Evgeni
Търсещ истината
 
Мнения: 13
Регистриран на: 21 Авг 2015, 14:45

Re: ГОЛЕМИЯТ СРАМ на един мой приятел

Мнениеот Иван Иванчев » 01 Окт 2015, 18:27

Трудно е да се дават съвети на друг човек точно поради тази причина,че можем да сбъркаме.И какво от това ако си извлечем поука от грешката.Тогава тя се е полезна.Имам собствени наблюдение върху себе си в годините и мога да споделя собственив си опит.Освен книги за личностно развитие от различни автори много биха помогнали следните действия.
1.Ако живее с родителите си това е проблем,защото така друг решава какво трябва да прави с живота си.По добре е да се отдели от тях.Така ще трябва сам да започне да определя какво да се случва в живота му и да е по-самостоятелен.
2.Друго което мога да дам като идея е да започне някакво бойно изкуство(айкидо да речем нещо което излючва употреба на насилие,латино или народни танци.Нещо което е по-близо до него.Идеята е ,че това е форма на социални контакти и развива увереността на човека и други качества.Може да опита да стане доброволец към червен кръст изобщо нещо с което да е полезен в очите на хората около него,а и за себе си.Като автор препоръчвам Робин Шарма,Наполеон Хил,Робърт Киосаки.В интернет има блогове на двама автори Иво Димитров и Виктор Симеонов.Няма да е лесно особенно за вас.Успех!
Иван Иванчев
 
Мнения: 1
Регистриран на: 01 Окт 2015, 17:58

Назад към Общ форум

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта