"ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ"

Всичко което не попада в останалите форуми

"ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ"

Мнениеот apostoloff » 30 Ное 2014, 05:33

ЗА ПОЛЗАТА ОТ ФАЙДАТА

С настъпването на зимата все по- актуален става въпросът за така наречените “хранителни добавки”. Можем да ги намерим вече не само в аптеките, ами и в по- добрите супермаркети. Под формата на хапчета, прахчета, разтвори и т. н.

Какво трябва да разбираме обаче под това разтегливо, обтекаемо наименование?... Защото на пазара има добавки, които съдържат всички необходими за тялото витамини и минерали, но има и “препарати” като елексирите на сладкодумния шмекер инж. Хлебаров. За титана на българската фармакология д- р Тошков пък съвсем да не говорим…

На това място малко история. След Втората световна война някои фармакологични компании откриват тази огромна пазарна ниша и започват да я запълват настървено и енергично. Хвърлят се огромни суми за реклама и в крайна сметка хората започват за вярват, че фармацията е изобретила едва ли не някакъв вид панацея.

Намират се, впрочем, и доброволци, които започват да приемат редовно новосъздадената продукция. Те били поставени под непрекъснато лекарско наблюдение.
В началото произвеждали предимно витамин С от аскорбинова киселина, но с течение на времето хранителните добавки се обогатили- на пазара се появили последователно витамин Б, витамин Б- комплекс, мултивитамини, витамини с минерали и т. н.

След време се намерили и друг вид доброволци. Спортистите, които много се потят по време на тренировки, започнали да се предпазват от така наречения електролитен дисбаланс чрез редовен прием на хранителни добавки.
На тях хранителните добавки се отразявали много добре, защото те действително губят много витамини и минерали чрез отделящата се пот. Добре се отразяват тези добавки и на бременни жени, болни и възстановяващи се от болести хора.
Но какво станало с доброволците от първите години, ще се запитате вие. По едно време се сетили и за тях. Потърсили ги и установили, че повечето от тях били умрели тихо и мирно. Живите пък не били нито по- здрави, нито по- щастливи от всички останали хора.

Това озадачило фармакологичните фирми и те започнали да ги изследват много обстойно. Крайният резултат от тези изследвания бил смайващ. Установено било, че нашият организъм усвоява само около 20 % от синтетичните витамини; останалото се изхвърля с урината, потта и екскрементите. За сравнение: витамините, постъпили в организма от плодове и зеленчуци, се усвояват много, много по- добре- почти до 75 %.

От тези изследвания става напълно ясно, че хранителните добавки са кажи- речи излишни, ако човек се храни балансирано. Тези изводи обаче не били обнародвани и то по съвсем очевадни причини. Производителите на добавки били “набарали дамара” и гигантската далавера трябвало да продължи.

Има една шега, която ми си иска да цитирам на това място. Зевзеците твърдят, че има нелегална и легална търговия с наркотици. Кой се занимава с нелегалната търговия, е ясно за всички. Легалната търговия с наркотици пък е изцяло в ръцете на фармакологичните фирми. Още повече, че един от основните постулати на китайската медицина гласи: “Хапчетата здраве не дават!”

Смята се, че хранителните добавки предотвратяват не само хранителните дефицити, но и помагат за поддържането на едно “оптимално здраве”. Само дето никой не може да каже, както какво е то туй “оптимално здраве”…
Ще повторя: ако направим правилния, здравословен и балансиран подбор на храни, ако съставим внимателно дневното си меню, ние не се нуждаем от никакви добавки.

Ние не се нуждаем и от по- новия тип добавки, които зареждат тялото с протеини и аминокиселини. Защото ако синтетичните витамини “не помагат, но не вредят”, протеиновите препарати сериозно могат да увредят черния дроб и бъбреците. Не искам дори и да споменавам за хормоналните препарати, защото мой много близък си умря от рак на простатата, провокиран именно от този вид “добавки”. Това не е изолиран случай- много спортисти са починали или са увредили сериозно здравето си с тези препарати. Лошото е това, че в цял свят те са забранени и търговията с тях се преследва като търговията с наркотици, но у нас всеки може да си ги закупи. От всяка една аптека и то без рецепта!

Що се отнася до билковите добавки към храните, аз искам твърдо и ясно да заявя: никой никога нищо сериозно не е излекувал с билки! Няма такъв случай в цялата човешка история! Не си лъжете ума с такива примитивни представи и вярвания! БИЛКИТЕ НЕ ПОМАГАТ И ВРЕДЯТ! Защото приемът на билкови препарати кашира симптомите на заболяването и пречи на лекаря да постави правилна диагноза и да назначи своевременно терапия.

В заключение само това: предназначението на всички добавки е едно- да подобряват общия здравословен статус чрез привнасяне на витамини и минерали към храната ни. Всичко говори за това обаче, че синтетичните витамини не се усвояват пълноценно от организма. По- голямата част от тях направо се изхвърля. Именно поради това хранителните добавки може и да са полезни за спортисти, бременни и болни, но за нормалния здрав човек, който се храни балансирано и пълноценно те са си направо излишни. Това са, казано во кратце, хвърлени на вятъра пари! Помислете със собствените си глави! Задайте си този въпрос: как нашите деди и прадеди са живели по 80- 90 години без тези добавки? Как?...

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ
*************************

Апостол Апостолов

www.SuperAstro.net
apostoloff
Търсещ истината
 
Мнения: 40
Регистриран на: 12 Апр 2014, 07:25
Местоположение: София

Re: "ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ"

Мнениеот BioHazard » 09 Дек 2014, 10:29

Доста елементарно, повърхностно и крайно за да бъде вярно. ;)

Не ми се влиза в безсмислени и дълги спорове, но ще обърна внимание само на последната реплика за "нашите деди и прадеди на по 80-90 години"

Човешкото тяло е изключително сложна и динамична система, която се е развивала хилядолетия в зависимост от околната среда и условия. И естествено продължава да се развива. И ако до скоро, условията са се променяли сравнително бавно, което е правело естествената адаптация на човешкия организъм към тях нормален и естествен процес, то последните десетилетия това съвсем не е така.
Условията, в които живее огромна част от човечеството днес, са толкова различни и бързопроменящи се, че естествените биологични механизми за адаптация и развитие не са в състояние да се справят адекватно и навреме. До голяма степен на това се дължи появата и разпространението на т.нар. "болести на съвремието".
Без да изпадам в подробности, голяма част от т.нар. хранителни добавки, билкови рецепти и хомеопатични средства осигуряват някои от нуждите на организма, които съвременния начин на живот не може да осигури по естествен път, а организмите ни не могат да се адаптират към липсата им в ежедневието ни.

Разбира се, формулата на "дедите и прадедите на по 80-90 години" също работи, но при условие, че водим начин на живот като тях. Моят прадядо е бил цял живот говедар в планината. Пиел е вода от извори, хранел се е с каквото успее да си произведе или да размени с някой от неговото село, бил е осмо дете от 11 братя и сестри, като един брат и една сестра не са се справили и са си отишли още като деца от болести и недохранване. Напускал е селото си само веднъж по време на една от войните. И през цялото време е живеел трудно, но за сметка на това с доста елементи от това, което днес е модерно да се нарича "природосъобразен начин на живот".
И разбира се, никога през живота си не е приемал никакви хранителни добавки. Антибиотици също, между другото.
Това ли е базата ни за сравнение, която трябва да се следва?

Иначе казано, винаги леко съм се дразнел на едностранчивия поглед върху сложни и комплексни неща. Прекалено повърхностно е да се вземат само отделни елементи от това или онова и от тези шарени кръпки извадени от контекста в който са имали някакъв смисъл и логика, да се изгражда теза, при това толкова категорична и крайна.
BioHazard
 
Мнения: 1
Регистриран на: 09 Дек 2014, 09:03

Назад към Общ форум

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron