Опасен ли е Духовният път?

Дискусии за личното и духовно развитие

Опасен ли е Духовният път?

Мнениеот kamenkr » 22 Фев 2013, 19:30

Опасно ли е да вървим по Пътя. Според тази статия http://www.ayurvedabg.info/var/docs/Dan ... ctices.pdf дългата медитация може да е опасна, но като се замисля, това да си спокоен (и да ти е приятно) винаги се свързва със серотонин и други хормони на щастието. Дали след време ще станем по лабилни и дали няма да се стигне до деперсонализация? Дали няма да гледаме празно в пространството. Пиша не за друго, а защото този Път ми излгежда най-смисленото нещо което мога да направя, но се притеснявам от евентуални рискове. Ще се радвам ако можете да отговорите.
kamenkr
 
Мнения: 3
Регистриран на: 22 Фев 2013, 19:26

Re: Опасен ли е Духовният път?

Мнениеот Nikolay » 26 Фев 2013, 00:20

Хвърли един поглед на темата "Подробности относно медитацията". Не се споменава нищо за лоши странични ефекти, но не съм достатъчно компетентен да ти отговоря точно на въпроса. Ще е хубаво да видим и други мнения тук!
Nikolay
Търсещ истината
 
Мнения: 10
Регистриран на: 14 Яну 2013, 09:54

Re: Опасен ли е Духовният път?

Мнениеот star » 26 Фев 2013, 07:50

Лично мнение: такива статистики и твърдения са абсурдни.
Хора, практикували медитация, получили психични отклонения...ако не практикуват медитация, дори не са чували за нея и се разболеят от рак, инфаркт, диабет, депресия, шизофрения и каквото друго се сетите /всички болести са [i]на психична основа[/i]/, коя ще е причината?!

Какво и кого защитават, публикувайки подобни неща?...Ами да вземем и ние да пишем колко е вредна тяхната все повече проваляща се медицина...така доникъде не се стига.

Като това със сектите: сектите са опасни, промиват ви мозъка. Един човек отишъл в секта, там му промили мозъка, изоставил си семейството и задълженията, прехвърлил цялото си имущество на сектата, накрая полудял...но се е случило не поради сектата, а поради неразрешени неотработени проблеми в самия човек.

Просто е - който смята, че медитацията може да му навреди, да не практикува. Ясно е, че този път не е за него.
star
Търсещ истината
 
Мнения: 22
Регистриран на: 25 Фев 2013, 18:45

Re: Опасен ли е Духовният път?

Мнениеот kalima » 11 Мар 2013, 09:15

Привет приятели,

Искам само да споделя, че когато се занимаваме с духовно развитие и се опитваме да достигнем до по-висши сили, трябва да се внимава. Този въпрос е точно на мястото си! Тъй като чрез медитация и работа с енергиите, ние се отваряме, е хубаво да се правят защити, за това може да се консултирате с някой учител, но имайте предвид, че определено съществуват така наречените "лоши" сили, които с удоволствие ще се възползват от енергията ви, тъй като това е тяхната работа, като пиявици да точат още и още и да пораждат конфликти, за още енергия...
Не прочетох статията и изцяло мненията, видях обаче, че лековато отрекохте, че има опасност. Духовният път не е опасен, но опасности има...хубаво е, когато се правят практики да се правят защити...точно затова, ако сте се срещали има много хора, които изглеждат ментално нестабилни, леко лудички, леко заблудени, въпреки че на пръв поглед с цялото си сърце искат да се занимават с медитация и други духовни преживявания...точно такива вероятно твърде много са се разкъсали по направления и тн. и не са били защитени, когато са се опитвали да достигнат висшата си форма.

С любов,
К
kalima
 
Мнения: 1
Регистриран на: 11 Мар 2013, 09:03

Re: Опасен ли е Духовният път?

Мнениеот star » 13 Мар 2013, 17:59

Как решихте, че лековато отричаме? Откак се помня се занимавам с медитация и съм имала само полза. Което не значи, че за някой друг няма да има вреда. Но така е във всички сфери на живота, всеки сам решава за себе си и си носи отговорността. Мога ли да кажа например "не излизайте на улицата, опасно е, може да ви блъсне кола" или "не карайте автомобила си, опасно е, може да катастрофирате"...и да ви извадя статистики на катастрофи и загинали на пътя!! Не че не вадят тези статистики - правят го, но...от това не намаляват катастрофите и трагедиите по пътищата.

Лудичките, ами...сещам се за едно интервю наскоро по телевизията, питаха едно момче в йога-студио не се ли притеснява, че ще го мислят за луд. Той каза: "ако това да съм нормален значи да приличам на тях, предпочитам да съм луд. За съжаление хванах самия край на интервюто и не разбрах кои "тях" имаше предвид. Иначе - кой е луд и кой е нормален? Според кого, според какво? Христос също е бил обявен за луд...и само той ли...

"лудите, лудите да са живи, те движат света", беше казал някой.

Медитацията не е средство за достигане на нещо, тя съдържа в себе си средството и целта. Медитирам за достигане на нещо, без значение какво, е изцяло грешна мотивация.
star
Търсещ истината
 
Мнения: 22
Регистриран на: 25 Фев 2013, 18:45

Re: Опасен ли е Духовният път?

Мнениеот kamenkr » 21 Фев 2014, 16:10

Благодаря ви много! А дали някой може да ми препоръча някой надежден учител, че шарлатани много?
kamenkr
 
Мнения: 3
Регистриран на: 22 Фев 2013, 19:26

Re: Опасен ли е Духовният път?

Мнениеот star » 27 Фев 2014, 11:18

За какво ти е учител по медитация? Всичко опира до практика и вътрешна нагласа, защо не последваш вътрешното си ръководство...не е нужно толкова да четеш за медитацията ...е, ако ти е интересно, чети...аз и досега чета само от чист интерес...или някой да ти показва и да ти казва "седни спокойно и наблюдавай дишането си"...и "като се появят мисли, наблюдавай ги". И после следват куп въпроси от практикуващия как не му се получава...а инструктора му казва всичко, само дето не му казва да се разграничи от ума, за да може да го наблюдава; че докато е отъждествен с ума, няма как да го наблюдава.

Учителя е вътре в нас, гурото е в нас. Има едно списание "йога - наука и традиция", там има статии от хора, които преподават йога и медитация, ако искаш може да прочетеш и да се ориентираш; също можеш да си купиш книги от истински реализиран учител - Свами Рама, Свами Шивананда...и ако си решил да практикуваш, просто започни и практикувай.
star
Търсещ истината
 
Мнения: 22
Регистриран на: 25 Фев 2013, 18:45

Re: Опасен ли е Духовният път?

Мнениеот мой вариант » 06 Мар 2014, 08:58

Здравей!
Духовният път е опасен, когато, навлизайки в себе си, започнеш да почиташ вътре разни божества, ангели и богове.Или пък станеш техен проводник.
Не е опасен единствено и само тогава, когато навлизаш в себе си с много любов към себе си и вътре не се прекланяш на никой друг освен на себе си.
Ние сме единствената реалност и почитането на ангеи,божества и други вътре в самите нас е отклонение от истинският ни път.
вътре няма никой друг освен нас. В медитациите ти не бива да има никой друг, освен самия ТИ, ТИ и само Ти.
Поздрави!
Бъди проводник единствено на своето Аз!
намери своята собствена медитация, създай си я, пробвай я. Не се подавай на външни техники от този или онзи, защото външните техники са трудно изпълними и когато не ги можеш, ще се обвиняваш, упрекваш,напрягаш и прочее.Следвай единствено и само своите собствени инструкции! Ти трябва да имаш своя собствена техника. да не мислиш че Буда е ползвал чужди техники, той дори се отказал двореца и царството, щото тези неща не са били създаден от самия него!
мой вариант
Търсещ истината
 
Мнения: 11
Регистриран на: 06 Мар 2014, 08:55

Re: Опасен ли е Духовният път?

Мнениеот Perdurabo » 08 Мар 2014, 10:41

Да!
Много е опасен. Ако човек не си счупи главата, има опасност да се изпълни с още повече илюзии.

Реално събуждането няма общо със среди, където постоянно се говори за духовност :)
Аватар
Perdurabo
Търсещ истината
 
Мнения: 6
Регистриран на: 08 Мар 2014, 10:07

Re: Опасен ли е Духовният път?

Мнениеот мой вариант » 10 Мар 2014, 10:30

Реално събуждането няма общо със среди, където постоянно се говори за духовност :)

Няма общо и с четенето на духова литература, независимо кога е писана и независимо от кого. Щом един автор говори за бог, значи самият той още не е е събудил - тогава как такъв човек може да пише книги за пробуждане или неща от тоя сорт?
Просто хората много си губят времето с четене или влизане в ченълинг . Това е вредно.
Хората нямат нужда от ченълинги, за да се събудят.
Всъщност, ние винаги сме били будни - просто някой се опитва да ни накара да повярваме,че спим.
мой вариант
Търсещ истината
 
Мнения: 11
Регистриран на: 06 Мар 2014, 08:55

Назад към Духовно развитие

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron