Посоката или секторите според Ба Гуа?

Как да използваме Фън Шуй в интериора и екстериора

Модератор: Банко Пиронков

Посоката или секторите според Ба Гуа?

Мнениеот dharma » 08 Фев 2013, 21:17

Здравейте! Подредих стаите в дома си според секторите на Ба Гуа, като се водя от входа на всяка стая, но след това видях, че към всеки сектор съответства определена посока/И,З,С или Ю/. Та кое е по-значимо посоката или секторите? Благодаря Ви предварително!
dharma
 
Мнения: 3
Регистриран на: 23 Яну 2013, 12:26

Re: Посоката или секторите според Ба Гуа?

Мнениеот Банко Пиронков » 09 Фев 2013, 14:21

Използвали сте двата различни подхода за налагане на схемата върху плана на жилището - според входната врата, както правят американците, и според посоките на света, както предлага Лилиан Ту. По всяка от методиките се работи по сходен начин, но изходната концепция е различна. Трябва да си изберете едната и по нея да работите.
Отделен въпрос е дали това са най-добрите методики.
ФЪН ШУЙ ЗА БЪЛГАРИ
www.feng-shui.bg
Аватар
Банко Пиронков
Фън Шуй консултант
 
Мнения: 22
Регистриран на: 13 Ное 2012, 10:04
Местоположение: София

Re: Посоката или секторите според Ба Гуа?

Мнениеот dharma » 09 Фев 2013, 16:37

Благодаря за отговора, устройва ме :)

..."Отделен въпрос е дали това са най-добрите методики." - какви други успешни методики знаеш? Ще споделиш ли? :geek:
dharma
 
Мнения: 3
Регистриран на: 23 Яну 2013, 12:26

Re: Посоката или секторите според Ба Гуа?

Мнениеот Банко Пиронков » 09 Фев 2013, 18:42

Първо се появил Ин Фън Шуй, макар и да не се казвал така тогава, който се занимавал с мястото на гробовете. После - Ян Фън Шуй за жилищата. Първата школа е Школата на формата Сан Хъ (Три хармонии). Тя изследва релефа и влиянието му върху живота на хората. Нейно подразделение са Водните формули, които определят най-добрите места за водите около дома. По-късно се появяват и школите Ин-Ян (изследваща изменението на Ци), Ба Гуа (изследваща триграмите) и У Син (изследваща Петте елемента), както и комбинация между тях - това прилагаме ние сега. След откриването на компаса, той започва да се използва активно в Сан Хъ по определен начин. Едновременно с това възниква и втората класическа школа Ба Джай (Осем двореца), която отчита влиянието на компасните посоки. По-нататъшното развитие на Фън Шуй е с Школата на летящите звезди, където се отчита и факторът време и неговото влияние в различните посоки. Надграждане на Летящите звезди е техниката Шън Уан, с която може да се прави по-особен анализ на обектите. Същевременно има и техники за избор на дата, основно базирани на комбинации от китайския календар, китайската астрология Ба Дзъ и китайския годишен алманах Тун Шу. Има още и предсказателни техники, използващи хексаграмите от И Дзин или други техники, които са сложни комбинации от използването на основните инструменти и класическите школи - Ин и Ян, Луо Шу, Хъ Ту, Ба Гуа, У Син, небесните стволове и земните клонки, китайския календар и т.н. Последни се появяват двете школи "Стремежите на Ба Гуа" преди около 30 години, работещи на сходни принципи, но с различни концепции - американската (от входната врата) и азиатската (по компаса). Те имат своите дълбоки корени в историята на Фън Шуй, но се смятат като ултрамодерни, дори и откъснали се от основите на учението.
Някои школи могат да се прилагат съвместно, без да си пречат, защото резултатите от тях са в различна посока. Двете последни не могат, защото там има противоречие на базово ниво. "Стремежите на Ба Гуа" по компаса в някои моменти влиза в противоречие с основната методика от Школата на формата - Четирите защитни животни, която е най-важна и се гледа първо тя, а после компасни посоки, летящи звезди и всичко друго. Затова аз лично не я използвам. Но всеки има право на свой избор и мнение.
ФЪН ШУЙ ЗА БЪЛГАРИ
www.feng-shui.bg
Аватар
Банко Пиронков
Фън Шуй консултант
 
Мнения: 22
Регистриран на: 13 Ное 2012, 10:04
Местоположение: София

Назад към Фън Шуй

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron