Страница 1 от 3

Корекция на къща по Фън Шуй

МнениеПубликувано на: 12 Ное 2012, 00:05
от voltmachine
Има ли проблеми в този план на къща и какви Фън Шуй корекции трябва да се направят ?

Къщата е построена, но не е обзаведена.

Това е разпределението на първия етаж.
Тоалетната не се вижда на снимката - тя е под стълбището.
Сложих и компас.

house-floorplan-12.jpg
house-floorplan-12.jpg (57.98 KiB) Прегледано 10846 пъти

Re: Корекция на къща по Фън Шуй

МнениеПубликувано на: 13 Ное 2012, 10:39
от Банко Пиронков
Анализ на една къща трябва да се започне от ландшафта, след като вече е построена и първите етапи са пропуснати - в тях влиза оценка на мястото, вкл. радиестезично за геопатология, съпоставка на формата на къщата с вида на околността, ориентация и място на къщата в парцела, оцека на необходимите корекции за тези етапи.
В дадения случай трябва да започнем от входната врата. Антрето е малко и ще бъде функционално, ако изпълнява ролята на въздушен шлюз в студено време. Добър вариант е отварянето му към основните помещения.
Първата врата вдясно е към кабинет, който е обзаведен нефункционално. Ако наистина ще се ползва като такъв, обзавеждането трябва да е адекватно на използването. Добър вариант е да се превърне в дрешник, защото гардероби около вратата не виждам, а и няма място за тя.
Нека да започнем с тази част на къщата, може да има и други мнения или предложения.

Re: Корекция на къща по Фън Шуй

МнениеПубликувано на: 14 Ное 2012, 15:33
от voltmachine
Опитах се да заснема ландшафта около къщата.
Парцела е с формата на трапец.
Направих снимки в четирите посоки. Обхваща почти всичко тъй като двора е тесен и дълъг на запад.
Надявам се да помогнат.
Има около 4 метра денивелация по дължина от най-източната до най-западната точка.
Поместих и чертеж как са планирани постройките.
Показанията на компаса са:
- от входа на парцела 262 градуса
- от входа на къщата 270 градуса - точно запад


20121114_151416.jpg
Изток - изглед от входната врата
20121114_151416.jpg (188.24 KiB) Прегледано 10768 пъти

20121114_151451.jpg
Юг - изглед от дневната
20121114_151451.jpg (194.52 KiB) Прегледано 10768 пъти

20121114_151516.jpg
Запад - изглед от втория етаж
20121114_151516.jpg (147.52 KiB) Прегледано 10768 пъти

20121114_151551.jpg
Север - изглед от стълбището
20121114_151551.jpg (150.65 KiB) Прегледано 10768 пъти

capture_11142012_164046.png
Парцел
capture_11142012_164046.png (19.83 KiB) Прегледано 10760 пъти

Re: Корекция на къща по Фън Шуй

МнениеПубликувано на: 26 Ное 2012, 18:31
от Банко Пиронков
От примера се вижда, че входната врата е с посока запад, според измерване с компас, а изгледът от нея е на изток. Това противоречие се получава при неправилно измерване с компас. Затова си позволявам да дам едни практически указания за работа с компас, както следва:

Измервания могат да се правят и с обикновен компас, но при спазване на някои условия:

1. Избор на компас – колкото е по-голям диаметърът на компаса, толкова по-точно е отчитането с него.
2. Подготовка на компаса – трябва да бъде закрепен неподвижно на основа, на която да бъде ясно видим перпендикулярът към страната, която е избрана за основна при меренето, а посоката север трябва да бъде срещулежаща на тази страна, както е показано на снимката.

Clipboard-1.png
Clipboard-1.png (718.29 KiB) Прегледано 10208 пъти


3. Подготовка за измерванията – мястото на измерване трябва да бъде далеч от източници на електромагнитни полета (електроуреди, проводници под напрежение, осветителни тела, телефони, устройства с батерии) и от масивни стоманени предмети. Мерещият трябва да отстрани от себе си всички метални части, които могат да повлияят на магнитната стрелка, както и часовници, телефони и всички други устройства с батерии, бижута с метали, колани, ципове, верижки и др.
4. Избор на място за измерване на фасада на сграда – ако е възможно, измерването да се извърши на стена или друг линеен конструктивен или декоративен елемент от сградата, чието положение спрямо фасадата е известно. Например, стената от страната на фасадата или изнесен напред цокъл, за които знаем под какъв ъгъл са разположени спрямо избраната фасадна линия (най-добре е да са успоредни). Задължително е да се направи предварителна проверка за влияние на армировката на сградата върху показанията на компаса. Това се прави, като се следи положението на стрелката в няколко точки на мерене, отдалечавайки се от сградата, както и по протежение на фасадната линия.
5. Ориентиране на компаса – поставя се с допряна основа до стената, така, че стрелката на осовата линия да е перпендикулярна на линията на стената.
6. След поставянето на компаса трябва да се изчака стрелката да се успокои и се прави отчет по цветния й край. Полученият отчет трябва да се извади от 360 градуса, за да отговаря на действителната посока на стената (само за компас и основа, както показаните). На снимката – стрелката отчита 315 градуса, следователно истинската посока е 45 градуса, североизток .
Clipboard-2.png
Clipboard-2.png (683.13 KiB) Прегледано 10208 пъти

Re: Корекция на къща по Фън Шуй

МнениеПубликувано на: 10 Дек 2012, 19:59
от Банко Пиронков
В практиката с компас мерим посоките от центъра на обекта или определяме ориентацията му, вкл. ориентация на негови отделни елементи (врати, стени, прозорци). За базовото ниво на Фън Шуй ни трябва само ориентацията от центъра на дома. Ориентацията на фасадата, както и посоката на входната врата, са необходими в Ба Джай и Летящите звезди Сан Юан.
За основното ниво на Школата на формата гледаме само околността, дори не гледаме посоките на компаса. Препоръчителното исторически е фасадата да гледа на юг, а гърбът на сградата - на север, но това рядко може да бъде изпълнено. В древността по цял свят селищата са възниквали около реките или моретата/езерата. Ако единият бряг на една река е с южно изложение, отсрещният ще бъде със северно, но и на двата бряга се заселват хора. Дори и в София за особено престижни се смятат жилищата в Бояна, Симеоново, Драгалевци, макар че са със северно изложение, рядко виждат слънце, а като падне малко сняг, са откъснати от града. От гледна точка на Фън Шуй много по-добри квартали са северните, защото са на полегати склонове и са с южно изложение. Хората започнаха да ги оценяват и там цените на имотите растат.
За нашия обект двете странични фасади гледат към съседите. Това не е най-добрата гледка, но може да се подобри с подходяща растителност, дизайн, украси, дори с подходящи пердета, щори и завеси - избор на варианти има.

Re: Корекция на къща по Фън Шуй

МнениеПубликувано на: 07 Фев 2013, 11:59
от Банко Пиронков
Дотук за тази къща (в проект) сме определили посоката на входната врата. Тъй като вратата гледа към улицата, откъдето е и достъпът до парцела, може да се приеме, че това е и фасадната страна на сградата. В такъв случай къщата е с триграма Дуй, западна група.
Гледайки формата в план, се вижда, че вътрешният обем на този етаж е с неправилни очертания в план - килерът е външен обем, но допълва формата на сградата. Вдлъбването на южната стена с излаз към терасата е следващият отстъп от правилна форма. Тъй като се предполага активното използване на терасата, добре би било в липсващия ъгъл да има колона, с която сградата вече има правоъгълна форма. Тази колона ще поддържа навес над терасата, който ще бъде само от полза при слънце и дъжд.
Правилната форма в план е препоръчителна, защото при нея няма дисбаланс. В сегашния вид спрямо оста на входната врата, която може да се смята за централна, има превес на дясната част (гледано отвътре) - това е страната на Белия тигър, спрямо лявата - на Зеления дракон. Разликата в площите е над 10%, значи са необходими корекции.
Ако гледаме към входната врата, в план към нея е насочен ръбът на кладенеца (Ша Ци към вратата). Ако той още не е изграден, трябва да се направи кръгъл. Дори и да го има, добре е да се ремонтира в тази насока.

Re: Корекция на къща по Фън Шуй

МнениеПубликувано на: 08 Фев 2013, 18:13
от voltmachine
Направих корекции на плана:
1. Кръгла форма на кладенеца
2. Колона от южната страна, която завършва символично формата и ще поддържа лек дървен навес, може би формата колоната е по-добре да е кръгла ?
3. Жива ограда на юг и на север - оградата на юг е засадена преди година с арония, на север има стар чимшир. Има ли препоръки към растенията, от които е изградена оградата ?

capture_02082013_174920.png
capture_02082013_174920.png (53.89 KiB) Прегледано 8710 пъти

Re: Корекция на къща по Фън Шуй

МнениеПубликувано на: 09 Фев 2013, 18:12
от Банко Пиронков
С кръгъл кладенец определено е по-добре.
Колоната в ъгъла може и да остане квадратна, освен ако по диагонал от нея ще има място за сядане до прозореца - тогава кръглата ще е за предпочитане.
За растенията от двете страни - няма значение какви са, стига да изолират гледката от съседите. Само да не са с остри листа или бодли, които ще бъдат в обсега на преминаващите около къщата хора.
Шахтата от задната страна трябва да се изпълни по такъв начин, че да е колкото може по-незабележима, съответно уплътнена и изолирана.

Re: Корекция на къща по Фън Шуй

МнениеПубликувано на: 13 Фев 2013, 17:28
от Банко Пиронков
За да сме завършили с външния оглед, трябва да се направи оценка на формата. Ако гледаме към къщата от пътя, лявата страна (на тигъра) е по-голяма от дясната (на дракона). Този дисбаланс частично се коригира от кладенеца, но пък отляво има навес за кола. Прозорецът отдясно на вратата е по-голям от онзи, който е отляво. Това помага. общия баланс може да се прецени или на пълен проект, или след завършването на обекта. Пълна равностойност не е нужна. Търсим хармония, а тя предполага някакви различия. Затова в класическите произведения се казва, че ако тигърът е висок, драконът трябва да е дълъг (или обратно) - гледа се предимство и хармония в различни посоки или качества. При спазване на основните правила, разбира се.

Re: Корекция на къща по Фън Шуй

МнениеПубликувано на: 13 Фев 2013, 22:12
от voltmachine
Ето изглед на фасадата откъм улицата.

fasada-iztok.jpg
fasada-iztok.jpg (33.22 KiB) Прегледано 8326 пъти


Като се вземе предвид влиянието на навеса и кладенеца изглежда лявата страна ще е по-силна от дясната.